Ваша промислова безпека!
Телефон у Дніпрі
+38 (0562) 368704
+38 (067) 0090020
Главная / Прес-центр / Новини / 2023 / Тренінг з питань охорони праці

Новини

5 сентября 2023

Тренінг з питань охорони праці на тему «Вантажно-розвантажувальні роботи із застосуванням механізмів»

30 серпня на базі найбільшого в Україні виробника дроту і секційних огорож, підприємства ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ДНІПРОМЕТИЗ» (ПрАТ «ДНІПРОМЕТИЗ»), відбувся тематичний тренінг з питань охорони праці, за ініціативи та партнерства Державної служби України з питань праці та Федерації роботодавців України.

Програма тренінгу складалася з теоретичної та практичної частин. Теорія містила презентацію на тему «Вантажно-розвантажувальні роботи із застосуванням механізмів. Безпека виконання вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою вантажопідіймальних кранів і машин. Безпека виконання вантажно-розвантажувальних робіт із застосуванням навантажувачів».

Темою практичної частини тренінгу став «Аналіз безпеки виконання робіт при проведенні вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою вантажопідіймальних кранів і машин. Аналіз безпеки виконання вантажно-розвантажувальних робіт із застосуванням навантажувачів».

Практичний тренінг відбувся на одному з об’єктів складського господарства   ПрАТ «ДНІПРОМЕТИЗ». Метою було вдосконалення організації та технології виконання вантажно-розвантажувальних робіт, для усунення або суттєвого зниження ризиків, шкідливих та небезпечних факторів.

Учасниками заходу стали більш ніж 30 представників підприємств та організацій, в тому числі представники Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Федерації роботодавців України, ТОВ «ДМЗ КОМІНМЕТ», ТОВ «ІНТЕРПАЙП НІКОТЬЮБ», КП ТЕПЛОЕНЕРГО» ДМР,  а також представники ПРАТ «ДНІПРОМЕТИЗ».

До участі в тренінгу в якості тренерів залучались фахівці та експерти ТОВ СП «ТОВАРИСТВО ТЕХНІЧНОГО НАГЛЯДУ ДІЕКС».

Теоретичну частину тренінгу за темою «Вантажно-розвантажувальні роботи із застосуванням механізмів. Безпека виконання вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою вантажопідіймальних кранів і машин. Безпека виконання вантажно-розвантажувальних робіт із застосуванням навантажувачів» в якості тренера провів заступник начальника відділу експертизи, експерт технічний з промислової безпеки ТОВ «СП «ТОВАРИСТВО ТЕХНІЧНОГО НАГЛЯДУ ДІЕКС» Сергій Гришин.

Після виступу тренера учасники тренінгу мали змогу задати питання, що стосуються виконання вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою вантажопідіймальних машин і механізмів (кранів, навантажувачів) з урахуванням специфіки їх виробництва, отримали відповідь тренера та інших учасників тренінгу, які поділилися власним досвідом з усунення невідповідностей нормативно-правовим актам під час виконання робіт.

Практичний тренінг відбувся на двох ділянках складського господарства, яке забезпечує зберігання готової продукції та відвантаження її споживачам. Гості та представники ПРАТ «ДНІПРОМЕТИЗ» спостерігали за виконанням вантажно-розвантажувальних робіт на ділянці стелажного зберігання продукції із застосуванням автонавантажувача, потім на ділянці зберігання бухт дроту з виконанням вантажно-розвантажувальних робіт за допомогою крану мостового типу зі спеціальним вантажозахоплювальним пристроєм для переміщення готової продукції.

Дії фахівців цеху коментував та пояснював тренер Сергій Гришин, технічний експерт з промислової безпеки ТОВ СП «ТОВАРИСТВО ТЕХНІЧНОГО НАГЛЯДУ ДІЕКС».

В ході практичної частини тренінгу члени бригади (працівники ПРАТ «ДНІПРОМЕТИЗ») на об’єкті підприємства, під керівництвом керівника робіт, поетапно, згідно з його вказівками, практично виконали дії по вантажно-розвантажувальним роботам за допомогою вантажопідіймального крана, продемонстрували безпечні методи виконання робіт та відпрацювали навички.

Кожен з учасників тренінгу прийняв участь у проведенні огляду, пошуках та оцінці невідповідностей та дефектів, отримав інформацію про дії, за допомогою яких можуть бути усунені або суттєво зменшені ризики під час виконання робіт.

Експертом технічним з промислової безпеки ТОВ СП «ТОВАРИСТВО ТЕХНІЧНОГО НАГЛЯДУ ДІЕКС» Сергієм Гришиним були висвітлені окремі нюанси проведення огляду, які суттєво впливають на безпеку виконання робіт.

Після відпрацювання виробничих завдань було проведено аналіз виконаних робіт з метою виконання корегувальних заходів, що направлені на усунення або суттєве зменшення ризиків під час виконання вантажно-розвантажувальних робіт.

 Наприкінці заходу, підбиваючи підсумки навчання, посадовці Південно-Східного міжрегіонального управління Держпраці та учасники заходу зазначили, що новітні системи навчання істотно підвищують рівень безпеки робіт за рахунок чітко регламентованих нормативно-правовими актами з охорони праці організаційних заходів та акцентували увагу на необхідності виконання всіх робіт, зокрема вантажно-розвантажувальних робіт тільки кваліфікованим персоналом, який має відповідне професійне навчання, пройшов спеціальне навчання з охорони праці та має навички виконання таких робіт.

Такий підхід дає позитивний результат для безпечної організації робіт та підвищує рівень охорони праці, рівень захисту працівників від професійних ризиків та забезпечує безпеку і охорону здоров’я у кожному аспекті, пов’язаному з роботою. Такі тренінги мають підвищити компетентність у даному напрямку, і цьому, безумовно, сприятиме участь великої кількості висококваліфікованих фахівців з багатьох підприємств.